Stok fotoğrafçılık, internette en sık karşılaşılan ifadelerden birisi. Özellikle içinde fotoğraf geçtiği için fotoğrafla ilgilenenlerin hemen ilgisini çekiyor. Peki stok fotoğrafçılık nedir? En basit tabiriyle stok fotoğraf; yaşanılan anı, durumu, mesajı, fikri anlatan hazır görseller demektir.
1920’li yıllardan itibaren literatüre dahil olan stok fotoğrafçılık, günümüzde dev bir sektör haline gelmiştir. Özellikle 2001 yılında Google’ın fotoğraf arama hizmetini devreye sokmasıyla sektör, internet ortamına taşınmış, zaman içinde pek çok stok fotoğraf ajansı piyasaya çıkmıştır. Bunlar stok fotoğraflardan para kazanma düşüncesini de beraberinde getirmiş, fotoğrafla ilgilenen kişiler için görsellerini satıp paraya dönüştürebilme fırsatı sunmuştur.
Stok Fotoğraftan Nasıl Para Kazanırım?
Fotoğraftan para kazanma fikri ilk etapta cazip gelebilir. Fakat zannedildiği kadar kolay değildir. Daha önceleri sektörün getirisi daha fazla idi. Fakat akıllı telefonlar ile birlikte herkes belli bir düzeyde fotoğraf çeker oldu. Bu da profesyonel fotoğrafçılığın etkisini azalttı.
Yine de bazı siteler üzerinden özgün fotoğraflarınızı satabilirsiniz. Zaman alsa da iyi gelirler elde edebilirsiniz. Bunun için önce üye olmalı, üyelik şartlarını yerine getirmelisiniz.
Ardından çektiğiniz fotoğrafları belirtilen koşullarda ve kalitede siteye yüklemelisiniz.
Yüklediğiniz görsele anahtar kelimeler üzerinden ulaşılacağından uygun anahtar kelimeler girmelisiniz.
Yüklenen görselinizin onay almasını ve onaylanan görsellerinizin satışının gerçekleşmesini beklemelisiniz.
Ücretli Stok Fotoğraf Siteleri
- Shutterstock: Tüm dünyada en geniş kütüphaneye sahip stok fotoğraf sitesi kabul edilmektedir. Çünkü sitesinin kütüphanesinde 200 milyondan fazla fotoğraf yer alıyor. Sadece fotoğraf değil, video, müzik gibi farklı içerikler de sayfada bulunuyor.
- Adobe Stock: Dünya çapında stok fotoğraf sitelerinden birisidir. Toplamda 90 milyondan fazla resim, video, grafik, şablon sitede bulunuyor. Adobe programlarını kullanalar doğrudan program üzerinden Adobe Stock’a erişim sağlayabiliyorlar.
- Depositphotos: En büyük stok fotoğraf sitelerinden birisidir. Kütüphanesinde 75 milyondan fazla fotoğraf, vektör, grafik, video bulunuyor. Kullanıcılarına çok geniş bir kategori sunuyor ve bazı kategorilerdeki içerik sayıları ile lider pozisyonda yer alıyor.
- 123RF: Çok geniş çaplı bir arama motoruna sahiptir. Kütüphanesinde 103 milyondan fazla ücretsiz vektör, fotoğraf, görüntü, ses bulunuyor. Dolayısıyla kullanıcılarına hem ücretli hem ücretsiz içerikler sunuyor.
- iStock: Google’ın görselleri için iş birliği yaptığı sitelerden birisidir. Şirketin stok fotoğraf kütüphanesinde 50 milyondan fazla fotoğraf yer alıyor.
Shutterstock ile Nasıl Para Kazanılır?
Shutterstock, bu alanda en çok tercih edilen site olduğu için Shutterstock para kazanma konusuna ayrı bir başlık açmakta fayda var. Shutterstock üzerinden sadece stok fotoğraflarınızı değil, videolarınızı, vektörlerinizi (çizim) de satarak para kazanabilirsiniz.
Shutterstock stok para kazanma için ürünlerinizin yeterli kalitede ve özgün olmaları gerekiyor. Yükleyeceğiniz fotoğrafların en az 4 MP ve net olması gerekmekte. Eğer yüzleri belirgin olarak görünen kişiler ürünlerinizde yer alıyorsa, bunlardan aldığınız yazılı izinleri de platforma yüklemeniz gerekiyor. Değilse ürünleriniz reddediliyor.
Vektörel çizimleriniz ise eps formatında olmalı. Videolarınızın net ve telif içeren herhangi bir içeriğe sahip olmaması isteniyor.
Site üzerinden para kazanabilmek için öncelikle satıcı hesabı oluşturmalısınız. Gelen ekranda gerekli bilgileri eksiksiz doldurmalı ve e-posta doğrulamasını yapmalısınız. Doğrulamadan sonra ödeme alabileceğiniz seçenekler karşınıza geliyor. Buradan kendiniz için uygun olanı belirleyip adım adım istenenleri girdikten sonra sayfanızı tamamlıyorsunuz.
Sanılanın aksine Shutterstock’a kayıt, satış işlemleri için pasaport gerekmiyor. Kimlik bilgileriniz ya da banka bilgileriniz talep edilmiyor. Aracı ödeme yöntemleri kullanılıyor. Sizin için en uygun olanı seçebiliyorsunuz.
Shutterstock ile para kazanmak için referans link ekleme yöntemini de kullanabilirsiniz. Satıcı olduktan sonra promosyon sekmesinden ‘Yönlendirme Programı’na tıklayabilir, size en uygun linki dilediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Sizin aracılığınızla satın alma gerçekleştiğinde belli bir yüzde kazanırsınız. Bir fotoğrafınız sitede, defalarca satılabilir.
Free Stok Fotoğraf Siteleri
- Freepik: Site, stok fotoğraf alanında ün yapmış sayfalardan birisi. Fakat kütüphanesinde fotoğraftan çok daha fazlasını bulunduruyor. Çizimler, vektörler, PSD dosyaları gibi farklı içerikler bulundurması Freepik’i çok daha özel kılıyor. Özellikle grafikle uğraşanların, çizim yapanların göz bebeği konumunda yer alıyor. Ücretsiz içeriklerin yanında ‘Premium’ içeriklerden de faydalanılabiliyor.
- Pexels: Free stok fotoğrafçılık konusunda en geniş kütüphaneye sahip sitedir. Teknolojiden sanata, spordan tarıma, şehirlerden yapılara kadar pek çok konuda, yüksek çözünürlüklü fotoğrafı sitede bulabilirsiniz.
- Pixabay: Kategorileri çok detayı olmasa da pek çok konuda ücretsiz stok fotoğraf bulabileceğiniz sayfalardan birisi. En büyük avantajlarından birisi, kullanıcılarının istediği anahtar kelimede arama yapabilmesi. Orta boyuttaki görselleri üyelik oluşturmadan indirebilirsiniz. Eğer XL boyutta görseller istiyorsanız önce üye olmanız gerekiyor.
- Gratisography: Sitenin kütüphanesine her hafta yeni fotoğraflar ekleniyor ve daha çok eğlenceli fotoğraflar yer alıyor. Site içinde arama yapamamak bir dezavantaj olsa da ilgi çekici içeriklere ulaşabiliyorsunuz.
- Unsplash: Sitenin ara yüzü pek ilgi çekici gelmeyebilir; fakat içerik yönünden işinize yarayacaktır. Sitenin kütüphanesine her on günde bir on yeni fotoğraf eklenerek büyümeye devam ediyor. Gün geçtikçe daha da büyüyeceğini söyleyebiliriz.
- Flickr: Sitenin güzel bir veri tabanı var. Bunun dışında siz de fotoğraf yükleyebiliyor, düzenleyebiliyor, arkadaşlarınızı ekleyebiliyor ve paylaşabiliyorsunuz. İlk başta Yahoo maili ile kayıt olmanız gerekiyor. Tek yapmanız gereken fotoğrafın lisansı kime aitse paylaşırken onu kaynak göstermeniz. Sunumlarınızda, blog yazılarınızda kullanacağınız fotoğrafın üzerine kişinin, kurumun ismini yazmanız yeterli.
- Superfamous: Site, özellikle doğa ve manzara fotoğraflarına ihtiyaç duyanlar için çok geniş bir kütüphaneye sahip. Blog sahiplerinin en gözde sitelerinden birisidir. Fotoğraflar genellikle yüksek çözünürlüktedir.
- Picjumbo: Site, çoğu siteden farklı olarak başarılı bir kategorizasyona sahip bulunuyor. Geniş bir veri tabanı var ve sağ üst köşede yer alan arama kısmından anahtar kelimenizi girerek arama yapabiliyor, istediğiniz fotoğrafı kolayca indirebiliyorsunuz.
- Little Visuals: Site, diğer stok fotoğraf sitelerinden farklı bir özelliğe de sahip. Siteye girip dilediğiniz görseli indirebiliyorsunuz. Ayrıca mail adresiniz karşılığında site, her hafta yedi görseli mailinize ücretsiz olarak ulaştırıyor.
- SplitShire: Site, çok geniş bir veri tabanına sahip. Fotoğraflar da son derece eğlenceli. Dilediğinizi rahatça indirip kullanabiliyor, arama kısmından anahtar kelime araması yapabiliyorsunuz.
- Snapwire Snaps: Site, pek çok farklı kategoride geniş bir arşive sahip. Diğer taraftan her hafta 7 yeni fotoğraf ekliyor. Rahatlıkla fotoğraf indirebileceğiniz gibi mail adresinizi vererek haftada 7 yeni fotoğraf alabiliyorsunuz.
- Im Free: Site, kullanıcılarına yalnızca ücretsiz fotoğraflar sunmuyor. Bunun yanında ücretsiz şablonlar da sağlıyor. Mimarlık, spor, iş hayatı, müzik, eğlence, teknoloji gibi pek çok kategoride, farklı çözünürlüklerde yüzlerce fotoğrafı sitede bulabiliyorsunuz. Buton tasarımlarına erişebiliyor, anahtar kelime araması yapabiliyorsunuz. Flick yönlendirmesi ile istediğiniz fotoğrafı indirebiliyorsunuz.
- Freeimages: Sitede kategori seçeneği ve arama yapma özelliği bulunuyor. Fakat arama yaptığınızda en üst sırada öneri görselleri yer alıyor. Bunlar ücretli stok fotoğraf sitelerinden geliyor. Biraz aşağı indiğinizde ücretsiz fotoğrafları görebiliyor ve indirebiliyorsunuz. İndirme yapabilmek için önce üye olmanız isteniyor.
- The Stocks: Site aslında bütün ücretsiz stok fotoğraf sitelerini tek platformda görebilmenizi, arama yapabilmenizi sağlıyor. Sol tarafta yer alan sitelerden birini tıklayarak o sayfadaki stok fotoğrafları görebiliyorsunuz. Kolayca indirebiliyorsunuz. Sayfalar arasında kaybolmak istemeyenler için harika bir seçenek diyebiliriz.
One Comment