SEO (Search Engine Optimization) Türçke adı ile ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelir. Google, Bing gibi arama motorlarının arama sonuçlarında web sayfalarınızı, yüksek bir konuma getirecek şekilde optimize etme uygulamasıdır. SEO çalışmaları, organik ücretli olmayan arama sonuçlarındaki sıralamaları iyileştirmeye odaklanır. Bir web siteniz varsa ve daha fazla etkileşim almak istiyorsanız, bu pazarlama çabalarınızın bir parçası olmalıdır. SEO hizmetleri bu noktada sizin için oldukça önemlidir. Bunun için, Google’ın algoritmasını anlamanız ve bunlara hitap etmeniz gerekir. Daha fazla video görüntüleme istiyorsanız, her şey YouTube‘un algoritmasıyla ilgilidir.
SEO çalışmaları ve güncel içerik ilişkisi
Arama motorları nasıl çalışır?
Arama motorları dijital çağın kütüphaneleri gibidir. Kitapların kopyalarını saklamak yerine, web sayfalarının kopyalarını saklarlar. Arama motoruna merak ettiğiniz herhangi bir konuyu yazdığınızda, dizinindeki tüm sayfalara bakar ve en alakalı sonuçları göstermeye çalışır. Bunu yapmak için algoritma adı verilen bir bilgisayar programı kullanır.
Arama algoritmaları arattığınız kelimeleri, sayfaların alaka düzeyi ve kullanılabilirliği, kaynakların uzmanlığı, konumunuz ve ayarlarınız gibi birçok faktöre bakar. Her faktöre uygulanan sistem, sorgunuzun niteliğine bağlı olarak değişir. Örneğin, içeriğin güncelliği güncel haber konularıyla ilgili soruların yanıtlanmasında sözlük tanımlarından daha büyük bir rol oynar.
SEO nasıl çalışır?
Arama motorunu, bir kutuya soru belirtmek (veya konuşmak) için ziyaret ettiğiniz bir web sitesi olarak düşünebilirsiniz. Google, Bing veya kullandığınız herhangi bir arama motoru, web sayfalarına giden uzun bir bağlantı listesi ile yanıt verir. Potansiyel olarak sorunuza cevap alabilirsiniz.
Google, arama motorunda bulunabilecek içerikler hakkında bilgi toplayan bir tarayıcıya sahiptir. Tarayıcılar, bir dizin oluşturmak için tüm 1’leri ve 0’ları arama motoruna geri getirir. Bu dizin daha sonra tüm bu verileri sorgunuzla eşleştirmeye çalışan bir algoritma ile beslenir.
Google’ın SEO algoritması
Google Algoritması aradığınız en alakalı ve en yararlı sonuçları anında bulmanız için oluşturulan bir kurallar bütünüdür. Bu sıralama sistemleri tek bir algoritmadan değil, bir algoritmalar dizisinden oluşmaktadır.
Sayfa içi SEO faktörleri / On-page SEO
On-page SEO, daha yüksek sıralamada ve arama motorlarında daha alakalı trafik elde etmesi adına, sitenizi en ince ayrıntısına kadar optimize etme uygulamasıdır.
Sayfa dışı SEO faktörleri / Off-page SEO
Off-page SEO, arama motorunda çıkan sonuçlardaki sıralamanızı etkilemek için kendi web sitenizin dışında gerçekleştirilen; backlink, sosyal medya, markalaşma gibi işlemleri ifade eder.
Bütünsel SEO
Bütünsel SEO nedir diye merak edenler için, birincil hedefinizin mümkün olan en iyi web sitesini oluşturmak ve sürdürmek olması gerektiği anlamına gelir. Google’ı kandırmaya çalışmayın, sürdürülebilir uzun vadeli bir strateji kullanın. Web siteniz çok yüksek kalitede ise sıralama otomatik olarak size geçecektir. Google’un misyonu, tüm dünyadaki çevrimiçi bilgileri dizine eklemek ve evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmek olduğu için, kullanıcılarını doğru yere götürmek istemektedir.
SEO, web sitelerini Google’ın veya başka bir arama motorunun arama sonuçlarında yüksek bir konuma getirecek şekilde optimize etme uygulamasıdır. Sitenizin her yönünü iyi yapmaya odaklanırsanız, bütünsel SEO web sitenizi sıralamanın en üst noktasına getirecektir. Herhangi bir Black Hat SEO hilesi kullanmayın, çünkü sonunda bu sıralamanız için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bunun yerine, düşünerek sürdürülebilir SEO çalışmaları yapmalı ya da başarılı SEO hizmetleri veren yerler ile çalışmalısınız.
Semantik SEO
Semantik SEO, yazılacak bir makale metninde kullanılan anahtar kelimelerin eş anlamı sayılabilecek benzer alternatifleri kullanılarak daha verimli bir yazı ortaya çıkarmaktır. Örneğin; konusu ” Macera” olan bir makalede ”Serüven” kelimesini kullanmak eş anlamlı olacağı için, Google makaleyi incelerken bu anahtar kelimeleri bulup bunları bir değerlendirir. Bu şekilde anahtar kelime oranı daha fazla artar ve makale daha etkili hale gelir. Bu kelimeleri arka arkaya sıralamak, Google tarafından spam olarak algılanabilir. Bunların yanı sıra, kısaltmaları birbiriyle ilişkilendirir ve yabancı olabilecek kelimeleri Türkçe karşılığı olarak kullanıcıların karşısına çıkartır.
Örneğin; ”Bitki, Bitkiler, Bitkileri ve Plant” gibi kelime biçimlerinde. LSİ, Semantik SEO’da kullanılan kelimeleri bütün cümle kalıpların içinde tarayarak sentezleyen ve anlam bakımından birbirine en yakın olanları belirleyen bir sistemdir. Arama motorları bulunan anahtar kelimeleri bir başka sayfada yer alan anahtar kelimelerle karşılaştırarak aralarındaki ilişkileri bulur ve daha sonra da bunları bir konsepte yerleştirir.
Makale oluştururken Spinner yazılımlarından da yardım alabilirsiniz. Spinner, bir yazının veya içeriğin Google ve diğer arama motorunun botları tarafından orijinal içerik formunda kabul edilmesi için kullanılan ve bir içerikten orijinal başka bir içerik oluşturan yazılımlara verilen genel addır.
Mobil SEO
Mobil arama sistemlerinde web sitenizin etkinliğini artırmak için yapılan arama motoru optimizasyonuna Mobil SEO denilmektedir. Mobil araçlarda yapılan temel işlemlerden biri kullanılan arama motorlarında ön araştırma yapmaktır. Mobil sistemlerde yapılan aramaların daha az arama sonucu görüntülenmesinden dolayı burada, rekabet olduğundan daha fazla artmaktadır.
Genel SEO çalışmaları ve Mobil SEO çalışmaları arasında farklılıklardan ziyade daha çok benzer yönler bulunmaktadır. Mecra farkı olmaksızın arama yapılan, kişinin sorusunu en hızlı ve en pratik yol ile cevaplayabilecek olan web siteleri, arama sonuçlarında ilk sırada görüntülenir. Bu nedenle iyi bir SEO strateji ve planı mobil başarıları ile beraber gelir. Gelişmiş bir mobil arama çalışması için mobil kullanıcılara önemli olacak seviyede içerik sağlamanın yanında site hızı ve teknik tasarım da oldukça önemlidir.
Black Hat SEO
Black Hat Seo, arama motorlarında yapılan sıralamaları manipüle etmek için yapılan işlemlerin tümüdür. Yani yapay yollar tercih edilerek arama motorlarının yanıltılması ile sıralamayı değiştirmeye çalışmaktır. Bu sistem daha çok rakip siteler için kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bu yöntem ile siteler sandbox ve filtre cezasına girebilirler. Bu yöntem ile karşı karşıya kalan siteler Google Webmaster Tools ile sitesine gönderilen linkleri reddederek ve yapılan çalışmaların geldiği ipleri tespit ederek şikâyette bulunup, kurtulmaya çalışmalıdırlar. Bu yöntemin diğer alanı kişilerin kendi sitelerinde uygulamaya çalışmasıdır.
Ucuz fiyatlar doğrultusunda, kısa sürede 1.sayfaya çıkma garantili makaleleri okuyup deneyerek veya hizmet satın alarak sitelerine başlangıçta binlerce backlink, tanıtım alarak sayfalarını üst sıralara taşıyıp, kısa yoldan kazanç sağlamayı amaçlamaktadırlar. Bu kişiler bu yöntemleri uyguladıkları takdirde siteleri belli bir süre ilk sayfalara kadar çıkabilir lakin daha sonra mutlaka spam cezasını alırlar ve bu durum Google’da indexinin bulunmamasına kadar gidebilir. Bu tavsiye edilmeyen uygulama şeklidir.
Google Ads’ın SEO ile ilişkisi
Google Ads ve SEO ilişkisine bakacak olduğumuzda; bir reklam tarafından yeterli verimi alabilmek için reklamın SEO kuralları çerçevesinde oluşturulmuş olması gerekmektedir. SEO kurallarına uygun materyallere sahip bir içerik ile reklam verildiği taktirde Google Ads aracılığı ile yapılmış reklam, reklam verene para kazandırabilmektedir. SEO, Google Ads ile birlikte kullanıldığı takdirde ilgili reklam verenin daha kolay yoldan büyüyebilmesini sağlamaktadır. Google Ads’in buradaki var olan avantajı, performansı baz aldığı çalışma sistemine sahip olmasıdır. Çünkü tıklama oranını göz önünde bulundurarak ücret almaktadır.
SEO Uzmanı
SEO Uzmanları Arama Motoru Optimizasyonu işlemlerini yapan kişilerdir. Bir SEO Uzmanı, web sitesindeki değişiklikleri analiz eder, inceler ve web sitelerini arama motorları için optimize eder.
SEO çalışmaları ile sosyal medyada takipçi artırmak
Sosyal medyanın SEO çalışmaları ile ilişkisi
Sosyal paylaşım mecralarının, blog ve web sitelerine oranla daha çok SEO uyumlu sayfalar olduğu bilinmektedir. Öyle ki burada yapılan paylaşım ve hareketler takipçiler aracılığı ile kullanıcı artışına sebep olmaktadır. Sosyal medya mecraları artık günümüzde pazarlama mecraları olarak görülmektedir. Aynı zamanda sosyal medya mecralarında yapılan paylaşımlar bilinen arama motorları tarafından da backlink olarak tespit edilmektedir. Diğer taraftan bu mecralarda yer alan kullanıcıların, profil sayfanızda gezmesi ile sitenizin hareketliliği artmaktadır. Bu durumda mecranız sistemli bir şekilde SEO ile uyumlu hale gelmektedir.
Antalya reklam ajansı GuruKafa, offline ve online olarak hizmet veren logo, görsel kimlik, grafik ambalaj, web site / mobil uygulama arayüz tasarımları, kullanıcı deneyimi geliştirme, profesyonel sosyal medya ile web site yönetimleri, yaratıcı ve etkileşimli kampanya oluşturma, sosyal sorumluluk projeleri, fikir, kurgu, konsept belirleme, katalog, sunum, broşür ve kartvizit tasarımları, film çalışmaları ve fotoğraf çekimi, etkinlik düzenleme, marka danışmanlığı, SEO çalışmaları, üzerine profesyonel hizmet vermektedir.
Profesyonel SEO hizmetleri almak için, Antalya reklam ajansı GuruKafa’yı tercih edebilirsiniz.
5 Comments