Skip to main content

Hedef kitlenizi etkileyen şık, profesyonel bir video oluşturmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Profesyonel bir görünüm elde etmek, kullandığınız aletlerden daha çok tekniğinizle ilgilidir. Bu nedenle pahalı ekipmanlara bir servet bırakmanıza gerek kalmaz.

Şu anda sahip olduğunuz her şeyle harika videolar yapma şansınız yüksektir; yalnızca birkaç önemli ayrıntıya dikkat etmelisiniz. Profesyonel çekimler oluşturmanızı sağlayacak kolay video programları ve çekim teknikleri yazımızı okumaya devam ederek daha fazla bilgi öğrenebilirsiniz.

Videolarınızın profesyonel görünmesini sağlayacak basit ipuçları

Bol ışık kullanın

Işıklandırma, bitmiş profesyonel bir videonun kalitesinde büyük farklar yaratır. Bu nedenle onu video çekim sırasında en önemli önceliklerinizden biri yapın. Yeterince düzgün yerleştirilmiş ışık kullanmazsanız, videonuz her açıdan harika olsa bile muhtemelen amatör görünecektir. Bunun nedeni video çekim ışığınızın kötü olmasından kaynaklanmaktadır.

Güneş, video için en iyi ışık kaynaklarından biridir. Doğal ışıkta çekim yapıyorsanız, sabah veya akşam, ışığın daha yumuşak olduğu zamanlarda çekim yapmak için elinizden geleni yapın. Doğrudan tepeden gelen gün ortası ışığı, konularınız üzerinde sert gölgeler oluşturabilirken, sabah ve akşam ışığı daha verimlidir. Gün ortasında çekim yapmanız gerekiyorsa, bunu bulutlu bir günde yapmaya çalışın veya daha yumuşak ışık için gölgeli bir alan bulun.

İç mekânda çekim yapıyorsanız, kullandığınız ışık türlerini nereye yerleştirdiğiniz konusunda daha bilinçli olmanız gerekir. Pencereler, iyi bir doğal ışık kaynağıdır. İstediğiniz ışık türünü yansıtmak için bir veya iki büyük lamba da kullanabilirsiniz.

Işık kaynaklarınızı kurmadan önce, bitmiş videonuzda yaratmak istediğiniz efekti düşünün. Öznenizin yüzünün tamamen aydınlanmasını mı (“yumuşak” veya “düz” ışık) yoksa biraz gölge (“sert” ışık) mi istiyorsunuz?

Çok fazla gölge kullanmak videolarınızda dramatik görünüm elde etmenizi sağlar. Drama profesyonel videolarda dikkat dağıtıcı olabilir. Çok az gölge kullanmak daha açık ve anlaşılır bir ortam yaratır, bu da genellikle iş ve pazarlama videoları için daha iyidir.

Videonuzda düz ışık kullanmak istiyorsanız, kameranın iki yanında iki ışık kaynağını dengeleyin. Bunları kameranın arkasına ya da hemen önüne yerleştirebilirsiniz.

video düzenleyiciTemiz bir arka plan kullanın

Film çekmek için kullandığınız arka plan konusunda bilinçli olun. Hiçbir şey dağınık veya dikkat dağıtıcı bir arka plandan daha az profesyonel görünemez.

Videonuz için profesyonel bir görünüm elde etmenin kolay bir yolu, tek renkli bir arka plan kullanmaktır. Bir duvar, bir çarşaf veya büyük bir fon kâğıdı… hepsi iyi seçeneklerdir. Üzerine gölge düşürmekten kaçınmak için nesnenizin zeminden birkaç metre uzakta durduğundan emin olun.

Ayrıca “profesyonel” bir ortamda video çekmek de iyi bir fikirdir. Gerçekten çalıştığınız veya vakit geçirdiğiniz yerde çekimlerinizi gerçekleştirmenizi öneririz. Örneğin pek çok insan, profesyonel videolarını ev ofisinde çekiyor.

Video çekiminizin arka planında bir pencere veya başka bir yansıtıcı yüzeyle çekim yapmamaya dikkat edin. Yanlışlıkla yansımadaki kamerayı yakalayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, konunuzun arkasında pencere gibi bir ışık kaynağına sahip olmak, konuyu karanlık ve gölgeli gösterebilir.

İyi bir video düzenleme programı seçin

İyi video düzenleme programları, ham çekimlerinizi harika bir şeye dönüştürmenize yardımcı olabilir. iMovie gibi kullanabileceğiniz bazı daha basit araçlar varken; daha profesyonel seçenekler arasında Final Cut Pro ve Adobe Premiere Pro bulunmaktadır.

Bir video düzenleyici seçerken dikkat etmeniz gereken temel özellikler şunlardır:

  • Videoya metin ekleme yeteneği,
  • Videoları kırpma yeteneği,
  • Sahne geçişleri,
  • En boy oranını değiştirme yeteneği,
  • Filtreler ve kaplamalar eklemek,
  • Stok videolar ve seslerden oluşan bir kitaplık.

Düzenlemenizi basit tutun

Video düzenleme işlemi sırasında farklı efektler denemek eğlenceli olabilir; ancak çok da çılgınlık yapmayın. Basit, temiz bir düzenleme stili genellikle en profesyonel görünümü sağlar.

Düzenleme aşamasında yaptığınızdan emin olmanız gereken birkaç şey şunları içerir:

  • Arka plan gürültüsünü temizlemek için gürültü engellemeyi kullanmak.
  • Gerekirse aydınlatmayı ayarlamak.
  • Tuhaf duraklamaları ve sessizlikleri ortadan kaldırmak.
  • Arka plan müziği ve geçişler eklemek.

Başka bir ipucu: Profesyonel videonuzda bir sahneden diğerine geçiş yaparsanız, her iki bölümde de hareket olduğunda atlamayı yapın. Bu, hiçbir şeyin olmadığı bir sahneden atlamaktan daha pürüzsüz ve daha doğaldır.

Titrek görüntülerden kaçının

Titrek çekimler, herhangi profesyonel bir video çekimini bir ev filmi gibi gösterecektir. Bir kamerayı tamamen sabit tutmak zordur, bu yüzden kameranızı hiç tutmamaya çalışın. Bunun yerine, bir tripod kullanın veya kameranızı sağlam bir yüzeye yerleştirin.

Kameranızı kurduktan sonra, mecbur kalmadıkça hareket ettirmemeye çalışın. Gezinme, bir videonun profesyonel görünümünü sürekli olarak azaltır. Perspektifi değiştirmek zorunda kalırsanız kamerayı hareket ettirmek yerine, bir çekimden diğerine geçmek daha iyidir.

En iyi çabalarınıza rağmen çekimleriniz titriyorsa, video sabitleme programları daha sonra bu titremeyi düzeltmeye yardımcı olabilir. Bazı kameralarda ayrıca çekim yaparken kullanabileceğiniz yerleşik sabitleme bulunur. Çekimlerinizi yavaşlatmak, titremeyi daha az belirgin hale getirmeye de yardımcı olabilir.

Üçte bir kuralını anlayın

Üçte bir kuralı, film kompozisyonunun en temel ilkelerinden biridir.

Video çekimi yaptığınız alanın üzerine 3’e 3 ızgara yerleştirildiğini hayal edin. Konunuzu çekimin tam ortasına yerleştirmek yerine, konunuzu ızgaranın çizgilerinden birinin üzerine yerleştirmelisiniz. Çizgilerin kesiştiği noktalar özellikle güçlü odak alanlarıdır, bu nedenle mümkünse videonun önemli öğelerini oraya yerleştirin.

Her zaman üçte bir kuralına uymak zorunda değilsin; ama öğrenmeye devam ederken, mümkün olduğunca buna uymak iyi bir fikirdir. Tecrübe kazandıkça, kurala ne zaman bağlı kalacağınız ve onu ne zaman çiğnemeniz gerektiği konusunda daha iyi bir içgüdü elde edeceksiniz.

video çekimÇeşitli açılardan çekim yapın

Bir açıdan diğerine geçmek, profesyonel videolarınıza görsel ilgi katmanı oluşturmada iyi ve basit bir yoldur. Nasıl yapılır videosu, bir ürün demosu veya sadece konuşmak yerine bir şeyler yaptığınızı gösteren başka bir video çekim türü yapıyorsanız, bu özellikle yararlı bir tekniktir.

Her video için bol miktarda B-roll çekimi çekin, böylece isterseniz daha sonra kullanma seçeneğine sahip olursunuz.

Profesyonel ipucu: Perspektifleri değiştirdiğinizde en az 45 derece kaydırın. Perspektifte daha küçük değişiklikler, amaçlanan etkiyi gerçekten yaratmaz. Sadece izleyiciye rahatsız edici görünür.

Videolarınızı önceden planlayın

Zayıf teknik, bir videoyu amatör gösterecek tek şey değildir. Planlama eksikliği, izleyicilerin bitmiş ürününüzden bunalmasına da neden olabilir. Üretime başlamadan önce videonuzu kapsamlı bir şekilde planlamak için zaman ayırın. Bu şekilde, gerçek içeriğinizin kalitesinin çekiminizin kalitesi kadar iyi olmasını sağlayabilirsiniz.

Her video oluşturduğunuzda amacını tanımlayarak başlayın. Video çekim tekniklerini kullanarak kendinize neyi başarmak veya iletişim kurmak istediğinizi sorun. Ayrıca hedef kitlenizi tanımlayın. Videonuzun özellikle izleyicilerle konuşmasını sağlayın.

Videonuzun hedeflerini belirledikten sonra, bir senaryo yazın ve bir storyboard oluşturun. Ardından, yapabileceğinizin en iyisi olana kadar gözden geçirin. Çalışmayan bölümleri yeniden düzenlemekten, yeniden yazmaktan ve silmekten korkmayın. Uzun video çekimleri izleyicileri sıkıyor, bu nedenle videolarınızı olabildiğince kısa ve sıkı tutun.

Gurukafa reklam ajansı olarak videolarınızın profesyonel görünmesini sağlayacak basit ipuçlarını sizler için bir araya getirdik. Video çekim hizmetleri hakkında ihtiyacınız olan tüm hizmetleri Gurukafa Antalya reklam ajansı olarak bünyemizde barındırıyoruz. Yaratıcı video çekimleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.