Podcast nedir?
Son zamanlarda bir içerik formatına dönüşen podcastler dikkat çekmeye başlamakta ve her geçen gün podcast kanalı ve üreticileri artmaktadır.
Podcasti kısaca dijital medya dosyası olarak tanımlayabiliriz. Türkçede yayın anlamına gelen ‘pod’ ve ‘broadcast’ terimlerinden oluşmuştur.
Podcasti önde gelen dijital müzik platformu olan Spotify üzerinden tercihinize göre online olarak dinleyebilir veya indirebilirsiniz. Spotify, şu an için sınırlı sayıda yayıncı ile video podcast özelliğini aktif hale getirmiş durumdadır. Daha sonraki süreçte tüm kullanıcılarına aktif hale getirmeyi düşünmektedir.
Spotify, son zamanlarda dinlediğiniz podcastler ve beğenebileceğiniz önerilerde bulunuyor.
Eğer belli bir podcast dizisini dinliyorsanız, o podcast serisini sıralı bir şekilde akışta sunuyor.
Podcast yayıncılığına başlangıç
Podcast yayıncılığına başlangıç için öncelikle asıl ihtiyacınız olan şey içerik. Hangi konular hakkında konuşacağınız, odaklanacağınız ve aktarımlarınız oldukça önemli. Kendi kimliğinizi ve kitlenizi oluşturmak için uygun bir konu bulmalısınız. Belirli bir kategori seçtikten sonra bölüm bölüm özel bir içerik planı oluşturabilirsiniz.
Kitlenizi belirleyerek önce bu kitledeki dinleyicilere hitap etmelisiniz. Niş bir kitle oluşturup dinleyici çekmeli ve daha sonra geniş bir kitleye ulaşmayı hedeflemelisiniz. Tabi ki podcast isminiz için de ilgi çekici ve yüksek arama hacmine sahip bir anahtar kelime bulmanız önemli.
Podcast eğlence amacıyla kullanımının yanı sıra eğitim ve iş içerikleriyle de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle son dönemde podcast sıralamalarında girişimcilik kategorisi daha çok dinlenmeye başlamış ve dikkat çekmiştir. Alanında uzman kişilerin başarı hikayeleri ve iş yaşamlarına özel tecrübe ve önerilerine kadar çeşitli konular ele alınmaktadır.
Podcastler; dinleyicilere kolay ulaşması, istenilen mekânda dinlenmesi ve kayıtta tutulması sayesinde inanılmaz bir zaman avantajı sunmaktadır. Yani yemek yaparken, işe giderken veya spor yaparken podcast dinleyebilirsiniz. Cihazlara indirildiği sürece çevrimiçi olmadan da erişim sağlayabilmektedir.
Podcast yayınızı 3 şekilde yapabilirsiniz; tek kişilik program, birden fazla konuşmacı ya da birden fazla kişinin aynı ortamda bulunduğu bir program şekline olabilir.
Doğru ekipman seçimi
Podcast yayınları için doğru ekipman seçimi yapmanız oldukça önemlidir.
Orta seviyede bir mikrofon ve ekipman ile yayın kalitesini sağlayabilirsiniz. Kayıt gerçekleştirdiğiniz ortamın gürültülü olmaması, iyi seviyede kayıt elde etmenizi sağlayacaktır.
USB, Yaka tipi ya da XLR bağlantılı mikrofonlar, seviyelerine göre marka model olarak değişiyor. Kulaklık zorunlu bir aksesuar değildir. Fakat canlı yayın esnasında podcast yayınının, daha iyi şekilde çıktığından emin olmak isterseniz kullanabilirsiniz.
Bu tür mikrofon türleri arasında yayıncıların en çok kullandığı modeller Blue Yeti USB, Audio Technica AT2020, Rode markalı mikrofonlar olmaktadır.
Düzenleme ve Kayıt Oluşturma Programları
Ses kayıt için gerekli programlardan bahsetmemiz gerekir ise; ücretsiz olan Audacity ile başlayabilirsiniz. Audacity hem PC hem de MAC için uygundur. Ses kayıtlarınızı temizleme, iyileştirme gibi özelliklerde sunmaktadır. Aynı zamanda Youtube üzerinde birçok konu anlatımı mevcuttur.
Garageband de podcast yayınını düzenlemek amacıyla kullanılabilecek diğer ücretsiz bir programdır. Adobe Audition, Hidenburg ve Journalist ücretli kayıt düzenleme programlarıdır.
Audition, PC ve MAC için orta seviye ve üzeri ses düzenleme imkânı sunan bir programdır.
Adobe Creative Cloud üzerinden satın almanız gerekir.
Birden fazla kişi ile yapacağınız yayınlarda Skype, Hangout, Discord gibi programlardan yararlanabilirsiniz. Bu yayınlarda sesi iki farklı kanalın kaydetmesi gerekmektedir. Daha sonra düzenleme yaparken iki kanaldaki sesi de birleştirerek düzenlemeniz gerekir. Bu yöntemi Audition üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Podcast yayını nasıl paylaşılır?
Podcast yayınını kaydetmek için harici bir RSS aracı kullanabilir ya da Spotify üzerinden paylaşabilirsiniz. Fakat birçok yayıncı genelde harici bir RSS feed sitesi kullanma eğilimindedir. Bu araçlar ücretli ve ücretsiz servisler olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Anchor gibi ücretsiz servisler haricinde Buzzsprout gibi ücretli servisler de mevcuttur.
Bu servislerin amacı podcast kayıtlarını .MP3 formatında göndererek Spotify ve diğer tüm platformlarda (iTunes,Deezer vb.) otomatik olarak yayınlanmasını sağlamak ve aynı zamanda bu servislere detaylı istatistikler sunmaktır.
RSS Feed linkinizi yayınınızı paylaşmak istediğiniz site ile eşleştirmelisiniz. Örneğin; podcast yayınınızı Spotify üzerinde yayınlamak istiyorsanız, kullandığınız RSS Feed servisinden RSS linkinizi alıp Spotify’e kaydetmelisiniz.
Yayınlanmasını istediğiniz tüm mecralarda tek seferlik kaydetme işlemi yaparak, otomatik olarak paylaşılmasını ve analiz edilmesini sağlayabilirsiniz.
Spotify üzerinden yayınınızı göndermek için ise;
- Spotify üzerinden kullanıcı adı oluşturun ve giriş yapın.
- Daha sonra ‘Submit Your Podcast’ butonunu seçin ve bölümü sürükleyip pencerenin içine bırakın.
- Podcastin bilgileri istenen bu sayfaya detaylarını, kategoriyi ve dil bilgilerini kaydedin.
- En son adımda ‘Submit’ butonuna tıklayın ve yayınınızı Spotify’a yüklemesi için gönderin.
Podcast yayınlarınızın kabul edilmesi için bazı kriterler mevcuttur.
- Podcast kayıtları .MP3 formatında olmalıdır.
- Podcast görseli PNG veya JPEG formatında olmalıdır.
- Bölümler 90 dakika ile sınırlıdır.
- Tüm feedler başlık ve görsel içermelidir.
Spotify, başvuru sonrasında 15 ile 30 dakika arasında değerlendirme süreci belirtiyor ve yayınınız kriterleri karşılıyor ise kanalınızda yayınlıyor.
Podcast yayınlarınızı paylaşmak için kullanabileceğiniz servisler
En iyi 5 ücretli servis;
- Buzzsprout
- Audioboom
- Podbean
- Simplecast
- Spreaker
En iyi 5 ücretsiz servis;
- Soundcloud
- Blubrry
- Buzzsprout
- Anchor
- Podcasts.com
Bu servisleri kullanarak podcast yayınlarınızı paylaşabilir ve istatistiklere kolayca erişebilirsiniz.
Podcast yayınlarınızı SEO ile daha fazla kişiye ulaştırın
Podcast SEO, uygulama içi oluşturacağınız arama optimizasyonlarıdır.
Google sıralamalarında erişim elde etmek adına, her bir yayın için bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Bu şekilde podcastin reklamını yapmış olur ve hedef kitlenize daha kolay ulaşırsınız.
Tabi ki dikkat etmeniz gereken detaylar var. Yayınlayacağınız podcast için bir anahtar kelime belirlemeniz gerekir. Kullanacağınız anahtar kelimenin arama hacmi ne kadar yüksek olursa o kadar çok kitleye erişim sağlanır.
Ubersuggest, popüler içerik ve anahtar kelime fikirleri sunan bir servistir. Ubersuggesti kullanarak yayınlarınız için doğru anahtar kelimeleri seçebilirsiniz. Bahsedeceğiniz konulardaki popüler yönelimleri görerek analiz yapabilir ve ihtiyaçlar doğrultusunda o konulara yönelerek yayınınızın dinlenme sayısını artırabilirsiniz.
Kısacası podcast, otomatik olarak indirilen ve dijital formatlarda yer alan bir programdır. Popülerlik bakımından hızla tüketilen podcast, içerik pazarlama stratejisi sayesinde büyük bir medya haline dönüşmektedir.