Skip to main content

Kripto para; tümüyle dijital olmakla birlikte, takas işlemlerinde kullanılabilen, şifrelenmiş para birimidir. Kripto para nedir sorusunu, kriptografi teknolojilerini kullanan ve geleneksel olarak kullanılan para birimlerine dijital bir alternatif olan borsa aracı, dijital para ve sanal döviz olarak yanıtlayabiliriz. Bu sanal paraların fiziksel bir karşılığı bulunmamaktadır. Tamamen dijitaldir. Kripto para takas işlemlerini doğrulamak için kullanılabilir. Kripto paralar, işlemleri güvenilir şekilde gerçekleştirmek adına kriptografi şifreleme kullanılır.

Kriptografi Nedir?

Kriptografi herkes tarafından okunabilecek durumda olan verilerin, şifreleme teknikleri ile istenmeyen taraflarca okunmasının önüne geçmekte kullanılan şifreleme yöntemidir. Matematik altyapılıdır. Kripto paralar çözülmesi mümkün olmayan şifreleme yöntemleri ile korunur.

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Kripto para nasıl üretilir sorusunun tek bir cevabı var diyemeyiz. Kripto paraların üretiminde birden fazla yöntem bulunur. Öncelikle kripto paralar ile ilgili olarak şunu bilmeliyiz; kripto paralar bir otoriteye veya hükümete bağlı değildir. Bu paraların üretimi de aynı oluşumları gibi kullanıcı temellidir. Bu yöntemleri üç kategoriye ayırabiliriz; Proof of Stake (PoS – Sahip olunan değerin kanıtlanması), Proof of Work (PoW – Yapılan işin kanıtlanması) ve sabit miktar ya da geliştiriciler tarafından kontrol edilen üretim. Kripto paraların üretimi karmaşık birtakım yöntemlerin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Bu işlemler madencilik şeklinde ilerliyor. Kısacası; madencilerin maden bulmak amacıyla gerçekleştirdiği kazılar gibi, kripto para üreticileri de dijital dünyada madencilik yapmaktadır. Bu değerli madenleri bulmak için de matematik problemleri gibi işlemler yazılımcılar tarafından çözülmeye çalışılır, yapılan madenciliğin sonucunda kripto para üretimi gerçekleşir.

bitcoin madenciliği

Kripto Para Madenciliği

Kripto para madenciliğinin anlatımını en basite indirgemek gerekirse; özel olarak oluşturulan yazılımlar ve donanımların karmaşık işlemleri ve matematik alt yapılı problemleri çözmesi sonucunda, kripto para transferlerinin onaylanması ve ardından yeni üretilmiş olan kripto paralarla hediyelendirilmesi işlemine denir. Kripto para hesapları arasında yapılan para transferleri öncelikli olarak bir işlem havuzunda toplanır ve daha sonra onaylanan işlemler blokzincirine yazılır. Kripto para madenciliğinin birbirinden farklı birçok yöntemi bulunmaktadır.

En İyi Kripto Para Madenciliği Yöntemi Hangisi?

Kripto para madenciliğinde en güvenli ve kazandıran yol hangisi? Şimdi yöntemleri ayrıntılı olarak inceleyelim. Bu yöntemlerin arasında tabii ki herkes kendi için en uygun yöntemi bulmalı ve ona yönelmelidir. Öncelikli olarak bu işi nasıl yapacağınıza karar vermelisiniz. Sadece sanal olarak mı yapacaksınız, yoksa bir cihaza sahip olarak mı ilerlemek istiyorsunuz?

Madencilik türleri; GPU, CPU, ASIC

GPU, CPU ve ASIC kripto para madenciliği yöntemlerinden birkaçının ismidir. İstatistikler incelendiğinde GPU madenciliğinin diğerlerine oranla daha çok tercih edildiğini görüyoruz. Kendi madencilik cihazınızı oluşturmak ve bu şekilde kazanmak isterseniz eğer tercihinizi GPU madenciliğinden yana kullanmalısınız. Ama bunu yapabilmek için öncelikle belli bir bütçeyi bu iş için yatırım olarak kullanmalısınız. Fakat bu iş için ayrılan bir bütçe yok ise para harcamadan anında madencilik yapmak istiyorsanız CPU madenciliğini deneyimleyebilirsiniz. Fakat CPU madenciliği, sürecinin uzun ve zahmetli ilerlemesi sebebi ile daha az tercih edilirken, ASIC madenciliği ise son zamanlarda revaçta olan madencilik türlerinden biridir.  ASIC madenciliğinin “ben risk alacağım ve hemen başlamak istiyorum” diyenler için tercih edilecek bir Kripto para madenciliği yöntemi olduğunu söylemeliyiz. Herhangi bir teçhizatla uğraşmak istemiyor, kolay yolla madencilik yapmak istiyorsanız da tercihinizi bundan yana kullanmalısınız. Tabii ki daha birçok farklı yöntem bulunmaktadır.

kripto nedir

Kripto para çeşitleri

Bitcoin (BTC)

Herhangi bir merkez bankası, devlet kurumu hükumet vb. kurumlarla hiçbir ilgisi olmayan elektronik paradır. Var olan ilk kripto para birimidir. Bitcoin ilk olarak 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sahtekarlıklara karşı oldukça dirençli bir dijital para birimidir ve merkezi olmayan finansal sistemlerce kullanılır. Bitcoin, dağıtılmış ekonomik sistemde çalışan dijital bir para birimi olarak tanımlanabilir. Bitcoin’in birimi ise BTC’dir. Sanal bir para birimi olan Bitcoin, binlerce satırlık kodla korunmaktadır. Büyük bir geliştirici topluluğu tarafından düzenli olarak geliştirilen açık kaynaklı yazılımlara dayanmaktadır. Başlangıçta bu tür yazılımlara Bitcoin deniyordu; fakat yanlış anlamaları önlemek için Bitcoin yazılımı resmi olarak 2014 yılında Bitcoin Core olarak yeniden adlandırıldı.

Kripto para dünyasında en çok tercih edilen para birimi Bitcoin, Türkiye’de de yatırım hacmine oranla değerlendirildiğinde kullanıcıların favori coini durumunda 1. numaradadır.

Ethereum (ETH)

Ether, Ethereum platformu tarafından üretilen ve ETH olarak kısaltılmış bir kripto para birimidir. Ether, banka hesapları arasında aktarılabilir ve madencilik hesaplamaları yapmak için kullanılabilir. Diğer coinler gibi Ethereum’da herhangi bir merkez bankası ya da devlet kurumuna bağlı değildir. 2015 yılında başlatılan Ethereum, dünyanın önde gelen programlanabilir blok zincirlerinden biridir. Benzer blokzincirler gibi, Ethereum’un da (ETH) olarak adlandırılan, kendine ait bir kripto para birimi vardır. ETH sanal paradır. Diğer kripto paralarda olan özelliklerin çoğuna sahiptir. Dijitaldir ve anında dünyadaki herhangi bir kişiye gönderilebilir. Ethereum coinde diğer kripto paraların arasından sıyrılarak kendine kalıcı bir yer sağlamıştır. Hatta öyle ki Bitcoin’in tek ciddi rakibi olarak bilinir. Ethereum tarafından üretilen özel yazılımlar, kripto para piyasasına binlerce yeni altcoin tanıttı. Öyle ki kurucuları onu “kripto yakıtı” olarak tanımladı. Türkiye’de Bitcoin’inin tek ciddi rakibi olarak yerini korumaktadır.

Dash ve ZCASH

Kripto para çeşitleri arasında popüler olan bir diğer coin ise Dash’tir. Dash ise Bitcoin’in altcoin birimidir. Bu kripto para, 2014 yılından bu yana kullanılmaktadır. Kripto para piyasasında söz sahibi olmuştur. Piyasaya sürüldükten 3 yıl sonra (2017) yaşadığı yükselişle birçok insana yüklü miktarlar kazandıran Dash, en çok da üst düzeyde kullanıcı gizliliği sağlaması ile adını duyurmuştur. Dash ayrıca, Bitcoin’in gizliliği için tasarlanmış bir kripto para birimi olarak adından söz ettirmektedir.

Yatırımcılarının sıkça tercih ettiği bir diğer altcoin ise ZCASH. Kripto para kazanç oranlarına bakıldığında, zaman zaman diğer altcoin’lerden daha değerli olduğu görülmektedir. Dash coinde olduğu gibi bilgi gizliliğine verdiği önem sebebiyle, kullanıcıların anonimliğini ön planda tutmakta ve yatırımcılar için ideal bir seçenek olarak kabul edilmektedir.

[vc_message message_box_color=”danger”]Bu blog yazısı bir yatırım tavsiyesi değildir…[/vc_message]