İnternet dünyası bizi her gün şaşırtmaya devam ediyor. Olsa olsa bilim kurgu filmlerinde olur dediğimiz şeyler gerçeğe mi dönüşüyor? Metaverse terimini duymayan kalmadı; peki, bu konuda neler biliyoruz? Henüz yeni doğan ve ileriki yıllar içerisinde gelişeceği söylenen bu teknoloji insanlık için ne anlam ifade ediyor?
Gelin, internetin geleceği Metaverse hakkında biraz bilgilenelim!
Metaverse Nedir?
“Meta” sözcüğü Yunanca kökenli bir ön ektir ve “ötesi” anlamına gelir, “verse” sözcüğü ise evren anlamına gelen universe sözcüğünden gelmektedir. Metaverse terimi ilk olarak Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı “Snow Crash” romanında ortaya çıkmıştır. Romanda kurgusal ve yapay bir evren yaratılmış bu da metaverse olarak nitelendirilmiştir. Metaverse artırılmış gerçeklik cihazları kullanılarak insanların tamamen zihinsel olarak var olabileceği sanal evren anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle kullanıcıların dijital bir evrende deneyimlediği sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojinin birçok öğesinin birleşimidir. Metaverse destekçileri, kullanıcıların konserler, konferanslar ve sanal dünya gezilerine kadar bu teknoloji aracılığıyla arkadaşlarıyla bağlantıda kalmasını öngörüyor. Kısacası şu anki internetin zirvesi olarak tanımlanıyor. Son zamanlarda oldukça popüler bir konu haline gelmiş olsa da geçmiş teknolojilere bakıldığında Metaverse yolunda önemli noktalar oluşturulmuştur: 3D teknolojileri, hologramlar ve artırılmış gerçeklik gibi. Dolayısıyla Metaverse dünyasına sıfırdan başlamadığımızı söyleyebiliriz. Yapı taşları genişledikçe Metaverse dünyasında yer almak kolaylaşacak. Teknoloji devi şirketleri bunun önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleşebileceğini söylüyor.
Metaverse Dünyasında Markalar
İnternet ve teknoloji çağını oldukça ileriye taşıyacak olan Metaverse düşüncesi heyecan yaratıyor. Yalnızca normal kullanıcıları değil aynı zamanda şirketleri ve markaları da cezbetmiş durumda. Ortak bir paylaşım alanı sunduğundan şirketler için oldukça önemli, özellikle reklam ve pazarlama çağında büyük bir fırsat doğuruyor. Metaverse dünyasında yerini almaya başlayan markalardan birkaçını sizler için derledik.
- Bu alana yatırım yapan markaların başında Facebook geliyor. Geçtiğimiz günlerde adını “Meta” olarak değiştirdi. Sosyal bağlantıların Metaverse’e evrimleşmesiyle birlikte her şey 3D sanal dünyaya taşınıyor. Facebook bunu en kısa sürede mümkün kılmak için çalışmalara başladı bile. Şu ana kadar bu alanda yaptığı yatırım 18,6 milyar doları buldu.
- Nike, Roblox ortaklığı ile sanal bir dünya olan Nikeland’i hayata geçirdi. Nikeland’de bulunan binalar ve oyun alanları Nike’ın gerçek hayattaki genel merkezinden esinlenerek tasarlanmıştır. Nikeland avatarınıza özel Nike ürünlerini giydirebilirsiniz. Nike, ileriki zamanlarda Super Bowl ve FIFA Dünya Kupası gibi global spor etkinliklerini de Nikeland ile entegre etmeyi hedefliyor.
- Balenciaga ve Fortnite da bir iş birliğiyle Metaverse’te yer aldı. Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games ile moda evinin imzasını taşıyan giysi ve kıyafetleri oyuna taşıdı. Fortnite hayranlarının en sevdiği dört karakter olan Doggo, Ramirez, Knight ve Banshee için kıyafetler tasarlandı.
- Metaverse giren bir başka marka ise Burberry. Ünlü marka geçtiğimiz günlerde Honor of Kings video oyunu ile iş birliği yaparak Burberry tasarımlarını oyuna taşıdı. Bu kıyafetlerle ilgilenen oyuncular çevirim içi olarak herhangi bir Burberry mağazasından satın alabilir.
Metaverse ve Gelecek
Dünyadaki ortak kanı Metaverse’ün internet kadar yaygın ve hayatımızın merkezinde olacağı konusunda. Tıpkı bir zamanlar ne olduğunu bilmediğimiz internetin şu anda hayatlarımızın vazgeçilmez ortak bir parçası olması gibi. Tabii ki bu bir zaman meselesi. Epic Games’in kurucusu Tim Sweeney’e CNN tarafından Metaverse’ün geleceği hakkında ne düşünüldüğü sorulduğunda, “Sanırım son noktaya ulaşıyoruz. On yıl veya daha fazla zaman alacağını düşünüyorum ama bence bu gerçekleşecek.” Dedi. Tim Sweeney’in bu açıklaması üzerine görüyoruz ki teknoloji şirketleri adım adım Metaverse dünyasını inşa etme fikrinde hemfikir. Bugüne kadar teknoloji ve insan hayatı üzerine birçok distopik roman yazıldı. Birçoğunda teknolojinin yanlış yöne kayması sonucu oluşabilecek distopik bir geleceğe uyarılar vardı. Tüm bunların büyük kafa karışıklığı yaratması noktasında Metaverse’ün vaadi ister sanal gerçeklikte (VR) ister artırılmış gerçeklikte (AR) isterse sadece bir ekranda; zenginlik, sosyalleşme, üretkenlik, alışveriş ve eğlence alanlarında fiziksel ve dijital yaşamların daha fazla örtüşmesine olanak sağlamaktır.