Growth hacking adı son yıllarda duyulan terimlerden biridir. Hack kelimesi, olumsuz bir çağrışım uyandırıyor gibi olsa da aslında bir stratejiler bütününü temsil etmektedir. Büyüme odaklı stratejilerin daha çok küçük bütçelerle kısa sürede gerçekleştirilmesi için tercih edilir. Bir nevi, az harcama ile çok gelir elde etme stratejisini temsil eder ki bu, bütün reklam ve pazarlama uygulamalarının hedefidir.
Growth Hacking nedir? İlk olarak 2010 yılında Sean Ellis tarafından dile getirilen terim, işletmelerin müşteri edinme ve eldeki müşterileri tutmalarına yardımcı olabilecek stratejiler geliştirmeyi ifade eder. Bu stratejiler üzerinde çalışan kişilere ise “growth hacker” adı verilir.
Growth hacking stratejileri içerisinde oldukça farklı çalışmalar vardır. Bunlar içerik pazarlama, ürün pazarlama ve reklam başlıkları altında toplanabilse de her birinin kendi alt başlıkları bulunur. Mesela içerik pazarlama içerisinde blog oluşturma, konuk yazarlık, sosyal medya içerikleri oluşturma, SEO çalışmaları, ürün incelemeleri, e-mail pazarlamaları gibi çeşitler vardır. Bunlar kendi içinde de dallara ayrılır. Projeye göre stratejiler şekillenir.
Growth Hacking Ne İşe Yarar?
Growth hacking uygulamalarının temel hedefi, SEO verimliliğini artırmaktır. Bunun yanında pazarlama çalışmalarının daha aktif ve uzun vadede dönüş sağlayacak biçimde gerçekleştirilmesi hedeflenir.
Bir internet projesi ana yapı itibariyle dört farklı süreci kapsar. Bunlar; pazarlama analizi, oluşturma, yayınlama ve geri dönüş şeklinde sıralanabilir. Projelerdeki yayınlama ve geri dönüşler zaman zaman kişilerin yüzünü güldürücü sonuçlara ulaşsa da bazı projelerin sonuçları hüsranla sonuçlanabilir.
Her ne kadar hacking kavramından dolayı ilk bakışta olumsuz bir intiba gibi dursa da growth hacking şirketlerin son derece işine yarar. Girişim değeriniz her ne olursa olsun growth marketing ile internet ortamında herkes eşit hale gelir. Doğru teknikler iyi şekilde kullanıldığında kullananlar büyüyecek, kullanmayanlar ise zamanla geride kalacaklardır.
Growth Hacking yapmak bir nevi dijitalleşen dünyada yeniliklere ayak uydurmaktır. Özellikle e-ticaret siteleri için çok önemlidir. Growth hackerler klasik dijital pazarlama uzmanı olarak çalışanlardan çok farklı olarak bütün analiz yöntemlerini kullanarak işleri geliştirmeye odaklanırlar. İşe yarar her türlü metriği analiz eder, test eder ve ölçerler. Google Analiytics ve diğer analitik araçlarını, içerik pazarlamasını, A/B testini, vira pazarlamayı, sosyal medya pazarlamayı kullanırlar. Bu araçlar, en çok tercih edilen yöntem ve araçlardandır.
Growth hacking kavramını duyunca bunun her marka ya da şirket için ihtiyaç olduğu düşünülebilir. Fakat böyle bir zorunluluk yoktur. Kavram, özellikle internet girişimleri için faydalıdır.
Growth hacking için en iyi örneklerden birisi Twitter’dır. Twitter ilk açıldığında kısa sürede oldukça yüksek üyeye ulaşıyor. Fakat kısa süre sonra üyeler, hesap bilgilerini unutarak platformu daha az ziyaret etmeye başlıyorlar. Twitter çalışanları buna bir çözüm bulmak için veri analizleri yapıyorlar. Üye olanlara ilk aşamada ilgilerini çekecek ve takip etmek isteyecekleri kişileri önermeye başlıyorlar. Üye olan ve takip etmek istedikleri kişileri takibe alan kişiler kısa süre içinde platforma daha sık girmeye başlıyorlar. Twitter da üyelik aşamasında kullanıcıların ilgilerini çekecek hamle ile ilk baştaki sorunun üstesinden gelmiş oluyor.
Growth hacking yapmak gün geçtikçe daha fazla ilgi görecektir. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik daralma ortamında ölçümlenebilir işler yapmanın önemi giderek artacak, analiz araçları daha da yaygınlaşacaktır.
Geleneksel Pazarlama ile Growth Hacking Farkı Nedir?
Growth Hacking geleneksel reklam araçları gibi ilgili ürün modelinin geliştirilmesi hedefine dayanır. Fakat analizlerde ve uygulama süreçlerinde ciddi farklar bulunur. Bu bağlamda growth hackerler ile geleneksel pazarlama stratejileri geliştirip uygulayan uzmanlar arasında bazı temel farklar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Geleneksel reklam stratejilerinde genel pazarlama çalışmaları yapılır. Growth hacking modelinde ise mevcut bütçe dikkate alınarak buna uygun denemeler yapılır. Denemeler doğrultusunda ya yöntem değiştirilir ya da geliştirilir.
- Growth hacking yönteminde genel özellikler yerine spesifik özelliklere odaklanılır. Bu sayede ilgili özellikler üzerinde çeşitli iyileştirmelere, geliştirmelere gidilir. Adımlar değiştirilir ve en doğru adımlara ulaşılmaya çalışılır. Geleneksel pazarlamalarda ise proje hakkında sadece genel bilgilere sahip olunur.
- Growth hacking farkı stratejide de ortaya çıkar. Geleneksel pazarlamalarda temel amaç satış yapabilmektir. Growth hackingde ise rekabet ortamı dikkate alınır. Uzun vadede geri dönüşlerin alınması hedeflenir.
- Geleneksel pazarlama stratejilerinde veriler, genel nitelikte, temel pazarlama konusu üzerinde olurken, growth hacking yönteminde daha spesifik veriler dikkate alınır. Analiz ve geliştirme yapılır.
Growth Hacking Nasıl Yapılır?
İnternet gelişiminde bütçe ve sermaye tüketimindeki kısıtlama, growth hacking kavramının önemini gün geçtikçe artırıyor. Düşük bütçeler ile büyüme planlamalarının yapılmasına olanak veriyor. Peki growth hacking nasıl yapılır? Bunun için öncelikle yapılması gereken veri analizidir.
Veri analizi aşamasında hem pazarlama çalışmalarınızın hem de kullanıcılarınızın internet sitenizdeki, uygulamanızdaki davranışları detaylı olarak analiz edilmelidir. Growth hackerleri bunun için Hotjar, Google Analytics, Kissmetrics, Mixpanel gibi araçlardan yararlanırlar. İlk aşamada analizlerin teknik kısımları yapılır. Ardından araçlardan gelen veriler okunarak yorumlanır. Verilerin yorumlanması sırasında istatistikler incelenir, kullanıcı araştırmaları ve anket gibi istatistiki olmayan sözlü ve yazılı veriler değerlendirilir.
İkincisi teknik bilgidir. Büyüme sürecinde fikirlerin hızlı şekilde test edilmesi ve başarısız olanların analiz edilerek öğrenilmeyi sağlaması, başarılı olan fikirlerden ise daha detaylı uygulama yapılması gerekir. Bu aşamanın iyi takip edilebilmesi için growth marketing yapmak ve uygulamakta görevli hackerlerin teknik bilgilerinin çok iyi olması gerekir.
Üçüncü aşama, kreatif düşüncedir. Başarılı hackerler problemlere kişilerin getirdikleri çözümlerden farklı olarak daha yaratıcı çözümler getirirler. Bunu saptamak da ancak kreatif düşünce ile mümkündür. Farklı sektörler için hackerlerin çözümleri bilmeleri, bunu ele aldıkları problemlere göre uyarlayabilmeleri, düşüncelerini farklılaştırabilmeleri gerekir.
Kullanmanız gereken kanalların başında içerik pazarlama gelir. Yeni kullanıcı kazanımı için pazarı analiz etmeli, ortaya çıkardığınız kitlenin internette ne aradığını bulmalı, bu kitleye organik yollarla ulaşmaya çalışmalı, ürününüze ve işletmenize ikna etmelisiniz. Bunun için gerçekten bilgi veren, değer sunan, sizi farklı kılan içerikler üretmelisiniz.
Sosyal medya, artık hayatın bir parçasıdır. Sosyal medya üzerinde özel çalışmalar gerçekleştirerek hedef kitlenize ulaşmanız çok daha kolaydır. Üstelik etkileşim imkânı daha geniş olduğu için hedef kitleniz ile tanışabilirsiniz.
E-mail marketing aslında bu alanın en eski strateji kanallarından birisi. Hala da en değerlilerinden biri. Kullanıcıların ihtiyaçlarına ve motivasyonlarına göre sunulacak e-mail marketing çalışmaları ile güçlü geri dönüşlere erişebilirsiniz.
Reklam çalışmaları, dijital pazarlama alanında etkili sonuçlar verir. Sosyal ağlar ve Google başta olmak üzere çok geniş bir alanda hedef kitlenize reklam çalışmaları ile ulaşabilirsiniz. Bunun için çeşitli reklam stratejileri kullanabilirsiniz.
Growth hacking çalışmalarında her bir kanalı dikkatli bir şekilde kullanmalı, her kanalın detaylarını göz ardı etmemelisiniz. Rakiplerinizi takip etmeli, onların ne tür stratejiler yürüttüğünü incelemelisiniz. Uzman bir growth hacker desteği ile başarıya ulaşmaya çalışmalısınız.