Skip to main content

Dijital pazarlama kavramı günümüzde oldukça önemli bir rol oynamaya başladı. Gitgide dijitalleşen bu dünyada her gün yeni bir fırsat çıkıyor karşımıza ve sürekli gelişen teknolojiyle birlikte sanal hayata adapte olmamız da kolaylaşıyor. Dijital pazarlamada, ölçümleme en önemli unsurlardan biridir. Kullanıcıların web sitenizden maksimum verimi alması ve daimî kullanıcınız haline gelmesi için davranışlarını iyi analiz etmeniz ve takip etmeniz gerekiyor. Bunu sağlayan birçok araç bulunmasının yanı sıra her gün bir yenisi de ekleniyor. İşte, Google Tag Manager da web sitemiz ve işletmemiz için önemli ölçüm araçlarından biridir.

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager, Google tarafından sunulan ve dijital pazarlama yaparken müşteri davranışlarını takip etmenizi kolaylaştıracak ve sitenize ait verileri analiz edebileceğiniz Google Search Console ve Google Analytics gibi ölçümleme araçlardan biridir. Google Tag Manager’ı önemli kılan detaylardan biri sitenize kod eklemek gibi yazılımsal işlemler yapmak durumunda kalmadan ihtiyacınız olan verileri elde edebilmenizdir. Yapmanız gereken şey çok basit Google Tag Manager hesabınızı aktifleştirdikten sonra eğer kullanıyorsanız Google Analytics veya Google AdWords hesabınızla bağlantı oluşturacak şekilde etiketler ekleyin. Sitenizin takibi için iyi sonuçlar elde etmek istiyorsanız Google Analytics ve Google Adwords kullanmanız oldukça fayda sağlayacaktır.  Google Tag Manager’ı yalnızca siteniz için değil mobil uygulamanız için de kullanabilirsiniz. Google Tag Manager, geniş kullanım ve izleme özelliğine sahip ve sitenizdeki her değişkeni analiz edebilecek esnekliğe sahiptir.

google tag manger nedirGoogle Tag Manager Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Dijital pazarlama yapan e-işletmeler için veriler oldukça önemlidir. Bu nedenle e-ticaret sitesi yönetimi için çeşitli araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Google Tag Manager da bu ölçüm araçlarından biridir. Google Analytics ve Google AdWords ile entegre bir şekilde çalıştığında siteniz adına çok faydalı veriler sunacaktır. Yalnızca ziyaretçi analizlerini değil aynı zamanda yapılan tanıtım ve reklam çalışmalarının analizini de gerçekleştirir. Tek hesapla birçok web sitesini kontrol edebilirsiniz. Sitenize yüklediğiniz etiketleri tek bir yerden yönetebilirsiniz. Bu etiketlerin hangi durumlarda tetikleneceği belirlenebilir. Bu sayede web sitesindeki etiketlerin düzenli olması ve iyi işlemesini sağlar. Kısacası Google Tag Manager web siteniz ve mobil uygulamanız için ihtiyacınız olan yazılımsal işlemleri (kod ekleme, kod çıkarma gibi) tek bir panel üzerinden yönetebilmenize olanak sağlar.

Google Tag Manager Kurulumu ve Bileşenleri

Google Tag Manager kurulumu oldukça kolaydır. Hesabınızı oluşturduktan sonra kullanmak istediğiniz uygulamalar ve siteler için profil oluşturun. Google Tag Manager’den alacağınız kod bloklarını sitenizin tüm sayfalarında <body>… <body> ve <head>…<head> etiketlerinden sonra ekleyin. Bu aşamadan sonra Tag Assistant chrome eklentisi  yardımıyla sitenizde Google Tag Manager kodu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eklentiye üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tag Assistant, etiketlerin sayfanıza doğru şekilde yüklendiğini teyit etmenize yardımcı olur ve hataları bildirerek iyileştirmeler önerir.

Google Tag Manager Bileşenleri Tag, Tetikleyici ve Değişken olarak üç ana unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Etiket (Tag)

JavaScript içeren kodların web sitesine eklemesini sağlayan etiket ölçümleme yapılmasında büyük rol oynar. Öncelikle Google Tag Manager hesabı üzerinden Container oluşturulur. Ardından ise istenilen etiketler eklenir. Eklenen etiketler Google Tag Manager’a ne yapması gerektiği konusunda bilgi verir. Sitenizde izlemek istediğiniz dönüşümleri etiketler oluşturarak analiz edebilmeniz mümkün.

Tetikleyici (Trigger)

Tetikleyiciler, oluşturulan etiketlerin hangi koşulda aktifleşeceği veya engelleneceği durumları belirler. Dönüşümlerin daha kolay analiz edilmesine yardımcı olur. Bu yüzden belirli sayfalara yerleştirilir.

Değişken (Variable)

Değişkenler, tetikleyicilerin hangi koşulda yönetilmesi gerektiği amacıyla kullanılır. Bu yüzden Tag Manager hesabında birçok değişken belirlenir. Değişken herhangi bir değerin konumlandırıldığı yerdir.

Google tag manager nasıl kurulurGoogle Tag Manager Neden Tercih Edilmelidir?

Günümüzde internetin önemi büyük ve gitgide gelişiyor. En çok ihtiyaç duyduğumuz şey bazen bir arama motoru olabiliyor. Bu arama motoru ise çoğunlukla Google diyebiliriz. Her geçen gün yenilikler ortaya koyan Google, birçok araç geliştirerek e-ticaret yapmak isteyen firmalara kolaylık sağlıyor. Online varlığınızı korumak istiyorsanız daha iyiye ulaşmak için her zaman yenilikleri takip ediyor olmanız ve bunu sisteminize entegre ediyor olmanız gerekmektedir. Google Tag Manager’ı en başta bu yüzden tercih etmelisiniz. Gelelim işletmeniz için diğer faydalarına…

  • Web siteniz üzerinden yaptığınız tüm değişiklikler ve sürümler Google Tag Manager arşivinde tutulmaktadır. Bu sayede önceki sürüme veya ileri sürüme gidebilme şansınız bulunmaktadır. Sürüm arşivinin bulunması e-ticaret firmalarının hasar görme olasılığını ortadan kaldırmaktadır.
  • Etiket unsurundan bahsetmiştik, bu özellik sayesinde web sitenizde yapacağınız her değişiklikte bir yazılımcıyla çalışmak durumunda olmazsınız. Herhangi bir kodlama bilginiz bulunmasa da istediğiniz değişiklikleri kolayca yapabilirsiniz ve bu size zaman kazandırır.
  • Belirlenen etiketleri ve tetikleyicilerin yapacağı değişiklikleri şablon olarak kaydedebilirsiniz. Sayfa görüntülenmesi, sayfada kalma süresi gibi tespit çalışmaları yaparken işiniz kolaylaşacaktır.

Google Tag Manager tüm bu özellikleri göz önünde bulundurularak tercih edilebilir. E-ticaret firmanızı büyütmek için Google Tag Manager gibi işletmenize kolaylık sağlayacak ve zaman kazandıracak araçları kullanmanızı öneririz.

Oku