Skip to main content

Bilgisayar üzerinde yapılabilen uygulamaların mobil platformlara da aktarabilmesi için mobil yazılım dillerine yönelim artmıştır. Peki en iyi mobil uygulama geliştirme dilleri nelerdir?

Swift

Swift, Apple tarafından iOS, Mac, Apple TV ve Apple Watch uygulamaları geliştirmek için oluşturulmuş güçlü bir programlama dilidir. Aynı zamanda Objective-C koduna sorunsuz bir şekilde entegre edilebilen hızlı ve verimli bir dildir.

Apple, Worldwide Developers Conference etkinliğinde Swift’i tanıtmıştır. 2015 yılında açık kaynak bir dil haline getirmiş ve ilk haftadan 60.000’den fazla insan gelişimine katkıda bulunmuştur.

Swift, nesne tabanlı bir programlama dilidir. IOS, iPadOS, macOS, watchOS, tvOS ve hatta Linux işletim sistemleri için yazılımlar geliştirebilirsiniz.

Objective-C’ye göre 2,6 kat, Python 2.7’ye göre 8,4 kat daha hızlıdır.

Swift programlama diliyle geliştirme yapmak için kullanabileceğiniz Xcode uygulaması; tüm uygulamalarda paylaşım ya da topluluk tarafından oluşturulan paket kullanımı sağlar.

Xcode, Swift ile geliştirme yapan birisinin en temel geliştirme aracıdır. Xcode, App Store üzerinden indirilebilir. Açık kaynaklı ve ücretsiz bir dil olan Swift; eğitimci, geliştirici ve öğrenci topluluğu tarafından kullanılmaktadır.

mobil uygulama geliştirme dilleriReact Native

Facebook tarafından geliştirilen, cross-platform mobil uygulama geliştirme imkânı sağlayan bir program dilidir.

Kullanıcılara, tek bir dil üzerinden kodlama yapabilme olanağı sunarak, geliştirilen uygulamanın birçok platformda çalışmasını sağlamaktadır.

JavaScriptCore çalışma zamanı ve Babel transformatörlerine dayanır. React Native, ok işlevleri, Asekron gibi yeni JavaScript (ES6+) özelliklerini destekler.

React Native’de metin satırları birer bileşen gibidir. Gerekli olan temel şey bazı JSX’leri görselleştiren bir render işlevidir.  Bu tarz bileşenlerin her biri, Android veya iOS uygulamalarımız ile sentezlediğimizde native ile eşleşir.

Örneğin, <Text> Android’te <TextView/>, iOS’ta UILabel ile eşleşir.

React Native temel dil olarak JavaScript kullanır. Günümüzde kullandığımız birçok uygulama React Native ile yazılmıştır. Facebook, uygulamasının bir kısmını, Instagramın tamamını React Native ile geliştirmiştir. Tesla, Pinterest gibi uygulamalar da diğer örneklerdendir.

React Native, verimliliği yüksek projeler geliştirmenizi sağlar. Her platformlara özel tasarımları entegre edebilirsiniz.

Java

James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanan açık kodlu, basit ve nesne yönelimli bir dildir. Android ve iOS için mobil uygulama geliştirilebilir. Javanın çok fonksiyonlu bir yapısı vardır.

Javayı diğer dillerden ayıran daha basit bir dili olması, daha kısa sürede ve daha kolay öğrenmenizi sağlayacaktır. C++ kaynak programlarına oranla Java programları dört kat daha uzundur. Bu nedenle daha az kod yazarak zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Java API kullanıcılara ihtiyaç duyacağı her metodu hazır olarak sunuyor. Kullanıcılar istediğinde bu metotları kullanabilecek ve alt sınıflar üretebilecektir. Bu sayede kaynak programınızda oluşabilecek hataları önleme imkânına sahip olabileceksiniz.

Kullanıcılar uygulamalarını sadece bir kez yazarak, dilediği her yerde çalıştırabilme imkânına sahip olabilir. Yazdığınız uygulamaları kolayca paylaşabilirsiniz. Çünkü Java kullanıcısı tarafından yazılan uygulamalar Java API dışında hiçbir kütüphane tarafından kullanılmıyor. Bu sayede her platformda çalışacaktır.

Günümüzde oldukça popüler olan Java, kullanımında özellikle kurumsal ve mobil alanda sağladığı çözümlerle önemli bir işleve sahiptir. J2SE 1.4 ve 5 sürümüyle masaüstü uygulamalarında da en popüler programlar arasında yer almaktadır.

İnternette giriş yaptığımız birçok site Java yüklemesi istemektedir. Oyun siteleri ve sohbet programlarının bulunduğu sitelerde bu durumla sık sık karşılaşılmaktadır.

Hemen her alanda karşımıza çıkan Java; veri depolama merkezleri, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları, cep telefonları ve internet dahil olmak üzere oldukça geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. En basit anlatımıyla birçok web sitesinin bilgisayarınızda sorunsuzca çalışmasını sağlar. Antivirüs programları, Adobe Reader vb. uygulamalarda bulunduğu gibi, normal bilgisayar kullanıcılarının göremediği gömülü sistemlerde de Java kullanılır.

java yazılım dili

Kotlin

Kotlin, Rusya merkezli bir yazılım şirketi olan Jetbrain tarafından geliştirilmiş statik tipli bir programlama dilidir. Apache 2.0 lisansı altında geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir projedir. Java kodlarını Kotlin’e çevirebilirsiniz. Kotlin, dilinin daha basit olması ve Java diline otomatik dönüştürülebilme özelliğine sahip olmasından dolayı geliştiriciler için oldukça önemli bir avantaj sunmaktadır.

Kotlin programlama dili Javayı kullanarak uygulama geliştirmeye yardımcı olur ve farklı işletim sistemlerinin ana kısımlarındaki çekirdek bölümlerde değiştirmeler yapabilir.

Perl ve Linux Shell Script dizesine ekleme yapmayı destekler. Google’ın Android sisteminin geleceği için önerdiği bir dildir.

Kotlin’in geliştirebilmesi için ilk olarak bilgisayara JDK’nin kurulması gerekiyor. Ide olarak da Intellij IDEA, Android Studio, Eclipse ya da ide kullanmadan terminal vasıtasıyla Kotlin uygulamalar geliştirebilir.

Flutter

Google tarafından mobil uygulama geliştirmede kullanılan, açık kaynak kodlu bir yazılım geliştirme kitidir. Flutter, Android ve iOS platformlarına uygulama geliştirmek için Dart programlama dilini kullanır. Diğer program dillerine göre daha kolay olan Dart dili ile birçok platform için uygulama geliştirmek mümkündür.

IOS için Objective-c, Android için Java ya da Swift ile uygulama geliştirmek yerine Flutter kullanarak her iki işletim sistemi için uygulamalar geliştirebiliriz.

Flutter kendi içerisinde gelen Widget’ler ile de güzel tasarımlar yapabilirsiniz.

Peki bahsettiğimiz yazılım geliştirme kiti nedir?

Yazılım geliştirme kiti (SDK), programı geliştirirken kullanılan araçların bütünüdür.

Flutter üzerinde uygulama geliştirmek için Dart dili kullanılmaktadır. Dart; Google tarafından sunulmuş ve zaman içerisinde kendisini geliştirmiş bir programlama dilidir.

Google SDK çıkarmasındaki temel amaç; bir uygulamanın her iki platformlarda verimli   şekilde çalışmasıdır.

Dart hızlı geçişlerin olduğu animasyon yaratma konusunda kolaylık sağladığı için tercih edilebilir. Programda olan değişimleri anlık ve hızlı bir şekilde yansıtır. Aynı anda Android ve iOS uygulama geliştirebilir bu da Dart’ın üç ayrı faz halinde kullanılmasını sağlamakta ve büyük bir avantaj sunmaktadır.

Geliştiricilerin uygulamaları hızlıca geliştirebilmesini sağlayan kapsamlı bir framework barındırır. Flutter geliştiricilere, kendi Frameworkünde istedikleri modülleri kullanabilmesini sağladığı gibi, diğer frameworklerden de faydalanma avantajı sağlar. Widget sistemi sayesinde her iki platformda da profesyonel yapıda çalışan mobil uygulama geliştirme imkânı sunar. Aynı zamanda İOS ve Android için ayrı şekilde yazılım geliştirme gerektirmeden maliyet avantajı da sağlar.

Bu konuda merak ettiklerinizi sosyal medya mecralarımız üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

Oku