Skip to main content

İnternet kullanımının artmasıyla birlikte hayatımızı ve işimizi büyük ölçüde sanal dünyaya taşıdık diyebiliriz. Teknolojinin bize sağladığı özelliklerinden yalnızca biri olan e-ticaret sayesinde günümüzde girişimci ruhların arttığını görebiliyoruz. Günden güne kullanım alanı genişleyen e-ticaretin zamandan ve mekândan bağımsız olması birçok firmanın bu alana yönelmesini sağladı. Yeni iş kolu oluşturan bu gelişmelerle beraber freelance çalışmak hayli ilgi gördü. Sadece satıcıya değil alıcıya da kolaylık sağlaması, e-ticaretin günümüzde oldukça yaygın olmasının nedenleri arasında. Fiziki mağazaların internette yer almasının yanı sıra e-ticaret sitesini kurduktan sonra fiziki mağaza açmak ezberleri bozdu. Kendi ürettiğiniz ürünleri satmak, kendi markanızı oluşturmak artık çok daha kolay.

Neden Önemlidir?

E-ticareti, adından da anlaşılacağı üzere ticareti elektronik hale getiren ürün veya hizmet pazarlaması yapabileceğiniz sistem olarak tanımlayabiliriz. Online işlemlerle alıcı ve satıcının ilişkilerini kolaylaştıran e-ticaret, zaman ve mekân kısıtlaması olmaması sayesinde birçok müşteriye aynı anda ulaşabilme imkânı sağlıyor. İnternetten tek bir tuşla sayısız mağazadan alışveriş yapabilme kolaylığı sayesinde, insanlar artık fiziki mağazaları tek tek dolaşmak ve vakit kaybetmek istemiyorlar. Tüm dünyada genişleyen e-ticaret sektörü, büyümek isteyen işletmeler için olmazsa olmazlar arasında. Pazarlama her dönem insan ihtiyaçlarına yönelik şekillenmiştir. Peki, e-ticaret dünyasında yer edinmek için ne yapmamız gerekiyor?

E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret normal ticaretten daha az maliyetli olabilir ama daha az meşakkatli değildir. Bunun için dikkat etmeniz gereken ve takip etmeniz gereken birçok konu var. Gelin, e-ticarette adım adım ne yapmamız gerektiğine bakalım.

Resmi bir şirket kurmalısınız.

Sıfırdan e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız eğer ilk önce karar vermeniz gereken ne hizmeti vereceğiniz ya da hangi ürünlerin satışını yapabileceğinizdir. Kısaca içinde bulunacağınız sektörü belirlemelisiniz. Buna karar verdikten sonraki ilk adımınız gerçek bir şirket kurmak. Her ne kadar fiziki bir mağaza açmış olmasanız bile verdiğiniz hizmeti ya da sattığınız ürünleri faturalandırmak için Türk Ticaret Hukuku prosedürlerine uymanız gerekiyor. Halihazırda bir şirketiniz varsa bu işlemleri e-ticaret siteniz üzerinden sürdürebilirsiniz.

Güvenilir bir e-ticaret altyapısı edinmelisiniz.

E-ticarette güvenilirlik çok önemlidir. Maddi-manevi zarar görmemek ve müşterilerinizi kaçırmamak için altyapınızın güvenirliğini sağlamalısınız. Online mağaza kurabilmek için mevcut e-ticaret yazılımlarını kullanabilir veya bir yazılımcı ile anlaşarak kendinize özel bir yazılım oluşturabilirsiniz.

Sermayenizi belirleyin ve tedarikçi bulun.

Her işte olduğu gibi e-ticaret mağazası kurarken de belli bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Sunucu alan adı giderleri, vergi ücretleri, varsa ofis giderleri, çalışan maaşları, lojistik ve tedarikçi giderleri gibi masraflarınız olacaktır. Tedarik ve lojistik konuları da bu noktada önemlidir. Müşterilerinize iyi hizmet vermek, ürünleri zamanında eksiksiz teslim etmek, bu noktada sorun yaşamamak için tüm bu süreçleri planlı bir şekilde yürütmelisiniz.

Ödeme yöntemlerinizi belirleyin.

Ödeme, kritik bir süreçtir. Müşterilerinizin tercih edeceği ödeme yöntemlerini bu noktada dikkate almanız gerekir. Ödeme yöntemlerine bakacak olursak;

Kredi Kartı: En çok tercih edilen ödeme yöntemlerinden biridir. Müşterilerinizin kart bilgilerini sizinle paylaşması güven oluşturduğunuzun göstergesidir. Kredi kartı ödeme yöntemini kullanmanız için SSL sertifikasına sahip olmanız gerekli.

Sanal Kredi Kartı: Son zamanlarda oldukça sık kullanılan bir ödeme yöntemidir.

EFT: Müşteriler tarafından çokça tercih edilir. Kredi kartı ile ödeme yönteminden daha güvenlidir. Bankalar arası transfer gerçekleştirerek rahatlıkla işlem yapılmaktadır.

Havale: Popüler başka bir ödeme yöntemi de havaledir. Müşterinin ve işletmenin aynı banka tercihinde 7/24 işlem gerçekleştirebileceğiniz bir yöntemdir.

Kapıda Ödeme: Teslimat sırasında gerçekleşen bir ödeme yöntemi olmasından dolayı yine oldukça sık tercih edilir.

Müşteri sadakati oluşturun.

İşletmenizin uzun süreler var olabilmesi ve büyümesi için müşterilerinize karşı tutumunuz çok önemlidir. Müşterinin isteklerine cevap vermek ve karşılaştıkları sorunları mümkün olan en kısa sürede çözmek, işletmenizi saygın bir konumda tutar. Dijital ortamda müşteri sadakati oluşturmak çok da kolay bir iş değildir. Rakiplerinizden sıyrılmanız gerekir. Müşteriye canlı destek sunabileceğiniz yazılımlar da mevcut. Bunu kullanırsanız müşteriniz kendini daha rahat ve değerli hissedecektir.

e-ticaret nedir

 

E-ticaret İş Modelleri Nelerdir?

E-ticaret alanında birçok iş modeli mevcut, bunlardan en bilinen dört modeli aşağıda listeledik.

B2B: İşletmeden-İşletmeye

İşletmeler arası pazarlama ve satış uygulamalarını kapsar. Firma ürünü müşteriye doğrudan değil bir aracı yoluyla ulaştırır. B2B modeli, işletmelerin hızla büyümesinde büyük rol oynar. Ülkemizde bu iş modelini kullanan firmalara; Migros ve Tekzen’i örnek verebiliriz.

B2C: İşletmeden-Tüketiciye

En yaygın e-ticaret iş modelidir. Firmalar direkt olarak müşteriyle iletişime geçerler. Müşteri tarafından site ziyaret edilir, ürün siparişi verilir. Dünya genelinde Amazon, Türkiye’de ise Hepsiburada’yı örnek verebiliriz.

C2C: Tüketiciden-Tüketiciye

Bu iş modeli ise direkt olarak tüketiciden tüketiciye mantığıyla hareket eder. Tüketicilerin dilediği ürünün satışını yapabildiği bu modeli kullanan firmalar günümüzde artmaktadır. Buna örnek verecek olursak; Letgo ve Sahibinden diyebiliriz.

C2B: Tüketiciden-İşletmeye

Tüketicilerin, işletmelere ürün/hizmet sattığı bir iş modelidir ve bu e-ticaret modeli, daha çok serbest çalışanlar tarafından kullanılır. Bu anlamda verebileceğimiz en bilinen örnek; Freelancer.com diyebiliriz.

E-ticaret Yönetim Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret sitenizi oluşturduktan sonra herhangi bir aksiyona geçmeden, müşterilerin kendiliğinden gelmesini beklememelisiniz. Aksi taktirde bir yol kat edemezsiniz. Rekabetin oldukça yoğun yaşandığı bu sektörde sıyrılmanız için kendinizi müşteriye fark ettirmeniz gerekiyor. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenleri ise sizler için derledik:

  • Güvenilir bir platform oluşturduğunuza emin olun. Müşteriler kredi kartı, iletişim ve kişisel bilgilerini sizinle paylaşacaktır. Bu konuda hassas olmalısınız. Ödeme yöntemlerinin öneminden bahsetmiştik. SSL sertifikası almayı ihmal etmemelisiniz.
  • Analiz ve pazar araştırması yapın. Rakiplerinizin pazarlama stratejilerini inceleyin ve onlardan farklı ve görünür olun. Müşterilerin ihtiyaçlarını doğru belirlediğinizden emin olmalısınız.
  • Müşteri takibi yapmak önemlidir. Müşterilerin hangi ürünlerden hoşlandığı, ne konuda şikayetleri olduğu, sitenizi ziyaret etme sıklığı ve ziyaret süresi gibi takipler yaparak daha doğru kararlar alabilirsiniz.
  • Ürün stoğu sürecini iyi yönetmelisiniz. Giriş çıkışı olan tüm ürünleri kayıt altında tutmaya özen gösterin. Bunu da sistematik yapmak için ERP programı kullanmanız doğru olacaktır. ERP (Kurumsal kaynak planlaması)İşletmelerdeki veri akışını takip edebileceğiniz bir sistem sağlayan ticari bir yazılımdır.
  • E-mail gönderimi; müşterilere izni olmadan mail gönderemezsiniz fakat sitenizi ziyaret ettiklerinde iletişim bilgilerini sizinle paylaşmalarını sağlayabilir ve kişiselleştirilmiş tanıtımlar yapıp satışlarınızı artırabilirsiniz.
  • Siteniz görünür olsa bile reklamlarla desteklemeniz yeni müşteriler edinmeniz için önemlidir. İçerik pazarlaması yapmalısınız.

e-ticaret nasıl yapılır

Covid-19 Döneminde E-ticaret

Pandeminin hayatımızda yarattığı önemli değişimlerden biri olan internet üzerinden alışveriş konforuna alıştık. Sosyal mesafenin virüse karşı en büyük önlem olması ve e-ticarette de bu riskin kargo teslimi dışında sıfırlanması, işletmelerin bu durumu iyi değerlendirmesini ve e-ticaret hacminin büyük ölçüde artmasını sağladı. Bu dönemde e-ticarete sıfırdan başlayan işletmeler ve e-ticaretle beraber mevcut pazar hacmini etkili içerik pazarlamasıyla oldukça yükseltenler oldu. Getir, Trendyol ve Migros Sanal Market ve türevleri olan uygulamaların, doğru pazarlama stratejileri oluşturarak pazar payı hacimlerini arttığını söyleyebiliriz.

 

Oku